Kulturhuset i Järpen i slutet av november 2012 KULTURHUSET I JÄRPEN KOMMER INTE ATT SÄLJAS; AUKTIONEN HAR LYCKAT |
Det har inte blivit till att jag hunnit blogga sedan aktionen för att rädda Kulturhuset i Järpen från försäljning tog vid;det är naturligtvis inte den enda orsaken men den har bidragit till att det blivit svårt att finna tid och ro för att skriva. Nu när det är klart att det inte blir någon försäljning vill jag göra en sammanfattning av det som hänt, kanske kan det en dag vara bra att den finns. I dagarna skriver Åre kommun (genom kommunchefen) och ordföranden för Åre konstförening Gerda Wendorf på ett nyttjanderättsavtal där konstföreningen tar på sig ansvaret för att utveckla verksamheten; det ska bli spännande att se vad entusiasm och ideellt arbete kan få till.
Det har varit många turer för att hindra försäljningen och det följande är så som jag kommer ihåg det (med hjälp av mejlkorrespondensen). Det var en notis i en av lokaltidningarna i december i fjol som satte igång det hela; där stod det att försäljning av Kulturhuset fanns med som ett förslag i sparplanen från Kultur och Fritid. Saken skulle upp dagen efter att notisen var inne så det fanns ingen tid att agera; efter jul fick jag veta att Alliansen tillsammans med Västjämtlands Väl hade bestämt sig för försäljning och att Kultur och Fritid med det skulle spara 100 000:-. Jag blev så arg och förbannad och tänkte att här måste något göras; fick iväg en mejl på min stora mejlinglista där jag förutom att argumentera mot försäljningen också bifogade en bild på kommunfullmäktige; det var starten på aktionen.
Ett möte om försäljningen hölls i januari på Biohuset i Järpen; mötet resulterade i att en arbetsgrupp bildades med representanter från Kulturhusets brukargrupper (Ann Marie Adler Lingesten (Målarstugan), Ulla-Britt Olander (Målarcirkeln), Arne Thorndal (Torsten Linds målargrupp) , styrelsemedlemmar i Åre Konstförening (Eva Björklund, Gunnel Lindman och Ingegerd Bergwall), Undersåkers hembygdsförening (Ulla Gärdin) och mig själv som KRO- rådgivare i Åre kommun; det bestämde att ett medborgarförslag var vägen att gå. Medborgarförslaget utarbetades, namninsamling kom igång och förslaget lämnades in till fullmäktigemötet 20 mars; på lite under tre veckor hade det kommit in närmare 500 underskrifter, engagemanget var stort. Kulturhusfrågan var också uppe på ett möte som Järpen i Samverkan hade 20 feb; alla var inte eniga om att det var viktigt att huset behölls i kommunens ägo; målsättningen att hindra försäljning diskuterades också livligt en stund genom mejl. Aktionen började uppmärksammas av media och Jeanette Wahl har varit en viktig aktör för att den skulle synliggöras utanför kommunen; nyheten om försäljning började spridas och stöduttalanden kom i media från flera håll; Sveriges radio hade ett inlägg i februari. Sonja Moberg publicerade allt som hände på sin blogg <http://konstokultur.blogspot.se/>, den som vill läsa sig tillbaka kan gå in på den.
Marika Wahl-Lindberg, som var med på mötet i
januari, hade fått sin geniala idé
om ett Konstmaraton och aktionen diskuterades på mötet; sedan kom snabbt
gång -
först ut var Gunnel Lundholm 18 feb. “Alla” ville vara med och till idag
har runt
90 personer bidragit på ett eller annat sätt. Annonser om
Konstmaratonaktionen
publicerades regelbundet i Årebladet (och publiceras eftersom aktionen
pågår
fram till 16 december) och sponsras av Hans Post. Antalet besökare ökade
och sammanlagt beräknas runt 4500 ha sett de olika evenemangen.
Konstkaféet som ordnades i början av sommaren har bidragit till att
Kulturhuset
plötsligt blev en plats att “hänga”, ett ställe att träffa gamla bekanta
och
göra nya. Aktionen har bidragit till att Kulturhuset i Järpen har stigit
fram
ur sin relativa anonymitet och blivit “kändis” under året som gått;
medvetenheten
om hur viktigt det är med kulturella mötesplatser har också ökat
Från stormötet 3 april |
Arbetsgruppen ville ha ett möte med kommunstyrelsens presidium för att lägga
fram våra synpunkter i samband med att medborgarförslaget skulle lämnas in och
vi fick det den 13 mars. Vi som var där kände oss lite nerslagna och förbannade
efter mötet, vi tyckte inte att vi fick gehör för våra synpunkter. Ett
Stormöte ordnades 3 april för att diskutera det som framkommit på presidiemötet
och dit kom flera politiker (som nog aldrig tidigare satt sin fot på
Kulturhuset). Efter mötet skrev jag att det “ verkar det som om vårt engagemang
för att stoppa försäljningen av Kulturhuset i Järpen burit frukt. På stormötet
om Kulturhuset framtid (3 april) kom de första antydningarna om att politikerna
ändrat uppfattning, enligt två av de närvarande politikerna Leif Nord (m) och
Anna-Caren Sätherberg (s), fanns det en enighet över blockgränsen att inte gå
vidare med försäljningen”.
Veckan efter påsk deltog jag i Konstmaratonaktionen och använde veckan till att arbeta med utställningsmaterial (ska ställa ut på Ahlbergshallen i Östersund 9 mars 2013)samt att göra en work-shop tillsammans med Janne Björkman (konstnär från Västernorrland) knuten till vårt projekt "Spegla och göra synligt; ett konstprojekt i Järpen, om Järpen, för Järpen".
Veckan efter påsk deltog jag i Konstmaratonaktionen och använde veckan till att arbeta med utställningsmaterial (ska ställa ut på Ahlbergshallen i Östersund 9 mars 2013)samt att göra en work-shop tillsammans med Janne Björkman (konstnär från Västernorrland) knuten till vårt projekt "Spegla och göra synligt; ett konstprojekt i Järpen, om Järpen, för Järpen".
Från min Konstmaratonvecka efter påsk |
Janne förbereder work-shop |
Kommunalrådet Maria Kjällström försäkrade arbetsgruppen på ett möte 4 maj att det åtminstone inte blev någon försäljning i år; arbetsgruppen hade flera möten med henne under våren och försommaren för att se om det gick att finna en lösning som alla kunde leva med; det gick det inte eftersom det förslag som vi fick var format enligt samma villkor som det som bl.a Tossögården har, dvs. att en förening skulle stå för alla kostnader samt skapa verksamhet. Arbetsgruppen hade också möte under våren med Berit Lind, chef för Kultur och Fritid, för att höra hur hon ställde sig till att Kulturhuset blev kvar i kommunens ägo.
Världsbroderidagen 31 juli markerades på Kulturhuset genom att Ingegerd Bergwall hade öppet hus med möjlighet att prova på olika sätt att brodera; jag broderade på staketet utanför med plastremsor.
Manifest för Världsbroderidagen 31 juli |
Mitt guerillabroderi på stängslet utanför Kulturhuset |
Efter sommaren, närmare bestämt 22 augusti hade arbetsgruppen återigen ett möte med kommunfullmäktiges presidium, den här gången var det de som ville möta oss; där gjorde vi klart att det inte fanns någon förening som ville ta på sig ansvaret för Kulturhuset på de villkoren som Maria Kjällström erbjudit; vi erbjöd oss däremot att vara med och utveckla verksamheten, men inte ta över driften; konst är inget område där man tjänar pengar var ett av våra argument.
I mitten av oktober fick så Åre konstförening ett förslag på ett nyttjanderättsavtal från Kultur och Fritid som kommunalrådet Eva Hellstrand ställde sig bakom. Avtalet går ut på att Åre kommun ska stå för Kulturhusets driftskostnader mot att Åre konstförening ska arbeta med att utveckla verksamheten genom att ha minst 10 kulturevenemang under ett år varav minst 4 utställningar av dessa ska vara utställningar med yrkesaktiva konstnärer; avtalet gäller under 3 år och det ska föras samtal med Kultur och Fritid minst två gånger under året; Kultur och Fritid ska dessutom tillföras externa medel för att täcka kostnaderna. Ett öppet möte diskuterade avtalet på Kulturhuset 21 oktober och var i huvudsak nöjda med det.
Sista mötet(?) 22 nov om Kulturhuset |
Konstmaratonaktionen lever vidare en stund än och avslutas med Ingegerd Bergwalls utställning 1-7 dec och konstföreningens årliga temautställning (8-16 dec). Vi avslutar med fest 15 december, då är det nästan på dagen ett år sedan jag såg notisen i LT.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar